Efteruddannelse til ledige

Selvom ledige, der har en videregående uddannelse (eller bare en gymnasieuddannelse) faktisk har lov til at få efteruddannelse under ledighed, bliver de reelt forbigået. Først og fremmest af jobcentrene. Men også af a-kasserne, der ikke oplyser deres medlemmer om denne mulighed – fordi jobcentrene forbigår dem, der allerede har en uddannelse.

Jeg har de seneste fem år undervist ledige.

Jeg har undervist grafikere i at lave e-bøger, kommunikationsfolk i InDesign, opdateret fotografer i Photoshop og meget andet.

Det har været muligt for alle ledige at få 6 ugers selvvalgt uddannelse. Og jeg tror på at det har hjulpet mange i job.

Men ved årsskiftet var det slut. Intensionerne var gode nok. Der skulle stadig være undervisning, men den skulle være jobrettet. Så der blev lavet positivlister over kurser der kunne søges hvis man var ledig.

Der blev også sat begrænsninger på hvem der kunne søge. Uddannelsen skulle nu primært målrettes mod de der ikke havde uddannelse i forvejen. Så havde man en gymnasiel uddannelse, var der i princippet ingen kurser.

Og dog. Der blev lavet to lister. Foruden positivlisten blev der også lavet en regional positivliste, som man kunne søge hvis man ikke var berettiget til kurser efter positivlisten. Altså også, hvis man havde en gymnasiel eller videregående uddannelse. Så kan man argumentere overfor jobcentret, at det giver mening at søge et kursus efter den regionale positivliste. Så kan man deltage i kurset – også selvom man har en videregående uddannelse.

Men det virker ikke. Min egen a-kasse kendte ikke listen før jeg viste den ved et informationsmøde.

Jeg har hørt at jobcenter Frederiksberg ikke prioriterer at hjælpe ledige med uddannelse, til at få kurser.

Det er højst sansynligvis et generelt problem. For eksempel har Magisterforeningen besluttet ikke at anbefale deres medlemmer at søge disse kurser – de vil ikke spilde deres medlemmers tid, når nu jobcentrene alligevel ikke vil give dem kurser, selvom de efter loven gerne må komme på kursus.

Læs om de nye regler her. 

Hent positivlisten her

Læs om den regionale positivliste her

Hent den regionale liste for Hovedstaden her