Digitale udgivelser

Hvilkent digitalt medie/kanal skal man vælge, hvis man gerne vil udgive sit magasin eller lignende digitalt?

Som e-bog, app eller website eller noget helt fjerde?

Der er ikke en enkelt løsning der er rigtig, men jeg har i denne illustration prøvet på at samle nogle af fordelene og ulemperne ved de forskellige udgivelsesformer. (klik på den for at se den i stor størrelse)

DigitalMatrix

Her er lidt forklaring:

På den vandrette akse har jeg listet nogle forskellige udgivelsesformer.

Her er et par udbydere  af digitale magasiner som bliver til app’s, samt forskellige måder at udgive pdf’ere på og endelig epub – både reflowable og fixed.

På den lodrette akse har jeg prøvet at liste nogle mere eller mindre subjektive parametre.

(Jeg har givet dem “karakterer”, grønt er godt, rødt er skidt. Krydserne signalerer at dette parameter ikke giver mening lige her.)

Sælges fra appStore: Det skal selvfølgelig være en app for at den kan sælges i appstore. Derfor er nogle af formaterne ikke relevante her.

Sælges fra IbooksStore: Her sælges bøger. Dog ikke som pdf’ere, kun som ebøger. (En pdf kan dog sælges fra for eksempel saxo.com). Bøger kan jo defineres meget bredt. Det kan være svært at se forskel på en bog og et magasin.

Godkendelse før salg: En app skal godkendes teknisk før den kan distribueres gennem for eksempel AppStore. Det giver jo meget god mening – det er en beskyttelse af køberne, at tingene er i orden, når vi køber app’s.

Apple vil dog også have indholdet til godkendelse – både i app’s og i ebøger.

Sælges hjemmefra. Man behøver jo ikke at være afhængig af et sted at sælge sine udgivelser. Man kan jo vælge at sælge fra eget websted. Det kan lade sig gøre med ebøger og pdf’ere, men ikke app’s til Ipad.

Beskytte online indhold. Muligheden for at gemme sit (online) indhold bag et password.

Opdateres automatisk hos bruger. Ser brugeren altid den seneste version. App’s kan opdateres. Det gælder selvfølgelig også for online indhold.

Responsivt indhold. Bliver indhold automatisk tilpasset det medie det bliver vist på? App’s fra Indesign gør det nødvendigvis ikke, men der kan laves specielle versioner til ex. telefoner.

Let at styre design. Hvor nøjagtig kan jeg være i placering af grafiske elementer? Bliver det færdige resultat lige præcis som det ser ud på min skærm?

Interaktivt indhold. Kan der tilføjet interaktive elementer (udover links, video og lyd)

Udgiv til alle platforme. Kan indholdet ses både på ex. computer og telefon.

Er udgivelsen kun til mobile platforme. Og kan således ikke ses på en computer.

Flot. Selvfølgelig et subjektivt parameter. Men kan jeg lave det pænt, også selvom det måske ikke helt bliver som på min skærm.

Dyrt. Koster det at udgive eller udvikle – og koster det meget.

Let at udgive. Når designet er færdigt, skal den udgives. Hvor svært er det? PDf’en er færdig når den bliver eksporteret fra InDesign. Ebogen (reflowable) skal måske tilrettes en smule i en teksteditor. App-løsningerne skal færdiggøres hos enten Adobe, Twixl eller Mag+, og derefter uploades til salgsstedet.

Adgang til brugerdata. At kunne læse brugeradfærd kan være et vigtigt parameter. Det kan lade sig gøre på nogle af produkterne.

Kopisikring. Kan mit indhold sikres mod piratkopiering, og videresalg. Ebøger kan kopisikres, men nogle salgssteder accepterer ikke sikrede bøger (IbooksStore for eksempel)

Læses offline. Ligger indhold på egen computer eller telefon, eller skal jeg være online for at få adgang til indholdet.

Synlig for Google. Kan Google finde mit indhold

Søgning i dokument/app. Kan jeg søge indeni udgivelsen. Nogle app’s laver alt indhold til jpg’s hvorved søgning selvfølgelig ikke kan lade sig gøre. I pdf’ere, ebøger og onlineindhold er det ikke noget problem

Få mere at vide

Vil du vide mere, er du velkommen til at ringe til mig, eller måske deltage i et af de kurser jeg afholder i emnerne for Mediernes Efteruddannelse:

Ebøger med design (epub fixed format) 

eller Digitale magasiner – nye formater, nye muligheder

Eller mine kurser hos IT-Kompetence

Lav en e-bog eller Magasiner til Ipads og tablets